Jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich Węgier. Położony w północno-wschodniej części kraju, u podnóża Gór Bukowych.  Z powodzeniem uprawia się tu szczepy czerwone i białe, a najsłynniejszym winem regionu jest Egri Bikaver – czerwony blend oparty na szczepie Kekfrankos, z dodatkiem innych szczepów.  Legenda tego wina jest wciąż żywa, a wszyscy egerscy winiarze pracują nad budowaniem jego marki.

Dwa małe regiony sąsiadujące z Egerem, położone na południowych stokach Gór Matra i Gór Bukowych.  Klimat jest tu kontynentalny, dominują brunatne gleby leśne oraz lessowe.  Uprawia się tu głównie białe szczepy winogron takie jak: Chardonnay, Szurkebarat, Leanyka, Tramini, Cserszegi Fuszeres, choć dobrze udaje się też Kekfrankos.  W obu regionach rozwijają się kolejne, bardzo ciekawe winnice, prowadzone głównie przez winiarzy młodego pokolenia.

Wspaniałe wina białe i światowej klasy słodkie wina deserowe! To najkrótsza charakterystyka tego najsłynniejszego regionu na Węgrzech. Powstające tu wina cechuje wysoka kwasowość i dobra mineralność. Klimat jest tu kontynentalny z unikalnym mikroklimatem, który daje możliwość rozwoju tzw. „szlachetnej pleśni” – Botrytis Cinerea – to dzięki niej winne grona potrafią koncentrować w sobie tak dużo cukru. Mówiąc o tokajskim terroir zawsze pamiętać też trzeba o zeolicie – wulkanicznej skale, na której rozwinęły się gleby. To dzięki niej wina tokajskie cechuje wysoka kwasowość i mineralność.  Najważniejsze szczepy, z których powstaje większość win to Furmint, Harslevelu i Sagramuskotaly. Słodkie wina deserowe Tokaji Aszu były obecne przez setki lat na dworach królewskich, a dziś zdobywają najważniejsze nagrody na słynnych konkursach winiarskich na całym świecie.

Węgierskie morze – Jez. Balaton tworzy świetny klimat do uprawy winorośli na jego brzegach. W zdecydowanej większości powstają tu wina białe, charakteryzujące się wspaniałą świeżością, lekkością i mineralnością.

Obszary uprawy rozciągają się dookoła całego jeziora, w podziale na sześć podregionów:

– Badacsony (bodaj najsłynniejszy historycznie region w kraju ; świetne mineralne wina z porządną kwasowością i wysokim potencjałem starzenia),  

– Balatonfured-Csopak (położony na północnym brzegu Balatonu. Refleksy światła słonecznego odbitego w jeziorze mają znaczący wpływ na warunki świetlne i cieplne w tej części),

– Balatonfelvidek (na stokach Gór Bakony i wzgórz Keszthely, z klimatem zbliżonym do Badacsony, z glebami wulkanicznymi  i wapiennymi),

– Balatonboglar (największy spośród sub-regionów Balatonu, rozciągający się wzdłuż jego południowej brzegu; główne szczepy to Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kekfrankos)

– Zala (nieco odsunięty na zachód od jeziora, uchodzi za region z największą ilością opadów na Węgrzech; ważne szczepy w tej części to: Szurkebarat, Tramini, Rizling)

– Nagy-Somlo (mały, ale bardzo rozpoznawalny region, przez wielu uważany za odrębny, nienależący już do Balatonu; Somlo to wygasły bazaltowy wulkan wyrastający z równiny na północ od Balatonu. Pochodzi stąd jeden z najsłynniejszych, endemicznych szczepów węgierskich – Juhfark. Oprócz niego powstają tu też wspaniałe wina ze szczepów Furmint, Chardonnay, Harslevelu, Tramini, Olaszrizling)

Jeden z najmniejszych regionów winiarskich na Węgrzech, położony na północny-wschód od Balatonu. Chłodny klimat i silne wiatry redukują zagrożenie przymrozkami. Główną odmianą tego regionu jest bardzo stare, endemiczne Ezerjo, z którego kiedyś powstawały wspaniałe wina słodkie, konkurujące nawet z winami z Tokaju. Dziś, oprócz Ezerjo uprawia się tu Chardonnay,  Zoldveltelini, Kiralyleanyka. Wina z Mor cechuje zdecydowana kwasowość i intensywne aromaty.

W niewielkiej odległości od Budapesztu, na wzgórzach Etyek i w części gór Budai rozciąga się region winiarski Etyek-Buda, znany z produkcji rześkich, bardzo pijalnych win białych, idealnych na wiosnę i lato. Klimat jest tu odrobinę chłodniejszy, stąd popularność takich szczepów jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rizling, Irsai Oliver, Zoldveltelini, Szurkebarat.

Królestwo win czerwonych! Najdalej na południe wysunięty region winiarski, graniczący już z Chorwacją. Największa liczba dni słonecznych w roku, świetne gleby i klimat śródziemnomorski powodują, że powstające tu wina czerwone są potężne, a zarazem niezwykle eleganckie, mają pełną budowę i znakomity potencjał starzenia. Królują tu wszystkie najważniejsze szczepy francuskie: przede wszystkim Cabernet Franc oraz Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir.

Bardzo ważny region dla win czerwonych, leżący zaledwie kilkadziesiąt kilometrów na północ od Villany. Klimat jest tu bardziej kontynentalny, ale w dobrych rocznikach wina czerwone z Szekszardu w niczym nie ustępują tym ze słynnego Villany. To właśnie w Szekszardzie narodziła się legenda Bikavera, dopiero później pomysł na ten kupaż zawędrował do Egeru. W Szekszardzie uprawia się najważniejsze dla Węgier szczepy czerwone: Kekfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Kadarka, Portugieser i Syrah.

Maleńki region z niemal śródziemnomorskim klimatem, położony na południu kraju, w okolicach jednego z najstarszych miast węgierskich Pecs. Uprawia się tu głównie szczepy czerwone: Kekfrankos, Portugieser, Merlot i Cabernet Sauvignon

Najmniej znany, jeszcze nie odkryty, region położony na północ od Szekszardu. Uprawia się tu szczepy białe i czerwone takie jak: Tramini, Szurkebarat, Rizling, Kadarka, Kekfrankos, Merlot.

Sopron – jeden z najciekawszych regionów,  wina z niego pochodzące robią coraz większą karierę.  Sopron  graniczy z Austrią i jest dużo chłodniejszy od regionów południowych (klimat sub-alpejski). Spotkamy tu więc świetne wina czerwone ze szczepów chłodniejszych, takie jak Kekfrankos i austriacki Zweigelt, oraz białe o wysokiej kwasowości: Zoldveltellini (czyli austriacki Gruner Vettliner) i  Olaszrizling.

Neszmely leży nad Dunajem, tuż przy granicy ze Słowacją. Klimat jest tu raczej kontynentalny, gleby noszą w sobie ślady dolomitów i wapieni, na których powstały. Ten region znany jest  z win białych, świeżych i rześkich, przeznaczonych do wczesnej konsumpcji,  z takich szczepów jak: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Irsai Oliver, Olaszrzling, Tramini.

Jeden z najmniejszych regionów na Węgrzech, leżący na wzgórzach Bakony, w okolicach miasta Gyor. Ten bardzo stary region o blisko 1000-letniej historii dziś jest znany głównie z produkcji win białych, aczkolwiek można już też spotkać uprawy szczepów czerwonych. Główne szczepy to: Tramini, Rizling, Szurkebarat, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Merlot.

Największy na Węgrzech obszar uprawy winorośli, podzielony na 3 regiony: Kunsag, Hajos-Baja i Csongrad i rozciągający się pomiędzy dwiema głównymi rzekami: Dunajem i Tiszą. Gleby są tu głównie piaskowe, a klimat zdecydowanie kontynentalny, zdarzają się więc silne mrozy zimą i bardzo gorące i suche lata. Produkuje się tu głównie wina stołowe, z większości uprawianych na Węgrzech szczepów.